Фейсбук Готова е скулптираната композиция в памет на загиналите мотоциклетисти, научи Varna24.bg.

...
Фейсбук
Готова е скулптираната композиция в памет на загиналите мотоциклетисти, научи Varna24.bg.
Коментари Харесай

Вече е поставен уникалният паметник на моториста във Варна

 Фейсбук Готова е скулптираната композиция в памет на починалите мотоциклетисти, научи Varna24.bg . Тя е единствена по рода си в страната и бе построена на рид в " Аспарухово " с дарения на съидейници след апел от мото общността в морската столица. Първоначалната концепция за слагането на монумента " от мотористи за мотористи ", е на Красимир Симеонов от мото клуб Стормбрингърс и тя доста бързо е подкрепена от Североизточно Мото Общество-България. Цялата комбинация е изградена само от мотористи, заяви за медията ни Милен Милчев, секретар на организацията.

Идеята на монумента е да бъде въздигнат живота в фетиш и да припомня на всички, че той е скъп и би трябвало да го пазим.  

Проектът е на двама архитекти-мотористи, Стефан Коев и Мартин Боев. Той среща поддръжката на основният проектант на Община Варна Виктор Бузев и комисията по естетизация на градската среда. 

Внушителен и кондензиран с доста символика, по този начин в резюме може да бъде разказан монумента. Основата на паметника е от 50-сантиметров бетонен пиедестал, облечен с черен гранит. Върху него е инсталирана 3-метровата скулптора, направена от листов материал с дебелина 40 мм. 

Скулптората съставлява геометрична фигура, в която има изрязан във формата на крило отвор. Пред Българска мотоциклетна медия създателят на идейният план арх. Стефан Коев споделя: " Търсената символика е душата на починалия моторист. Скулптора олицетворява оня доста къс момент, 1-стотна от секундата, в която душата напуща този свят и отлита. Изразява и динамичността на придвижване, спирането на живота и невъзможността за връзка сред живите и мъртвите. Геометричната фигура е в черно, а материалното крило в сребристо, с цел да въплъщава деня и светлината. Ориентирана ев посока запад, с цел да се вижда през нея залезът на слънцето ".

Довършителните работи по скулптората продължават и формалното разкриване ще бъде на 6.06.21г. Средствата за построяването на композицията към този момент са събрани, добави Милен Милчев. 

Всички средства, които останат след цялостното създаване, ще бъдат дарени за благотворителна идея.  

На своите събратя, които към този момент са в невидимото, мотористът-поет Красимир Симеонов посвети поема.

БУРЕНОСЦИ

(на починалите наши братя и сестри)

... и по този начин до края ще продължаваме да изживяваме всеки собствен ден като финален – със сърца в пламъци, с души във вечността!

Защото това е нашият метод да се докоснем до Свободата.

Така Пътят ни се трансформира в онази Планина на Преображението, чийто връх би трябвало да изкачим.

А миналите дни и дистанции нямат никакво значение, тъй като е значим шепотът напразно.

Вятърът, който се носи с нас, потапя ни в незабравимите си ухания, въздига ни и сбъдва детските ни фантазии.

Какво друго имаме в този изпепелен свят?

Нищо друго!

Само буреносните си сърца, които се сливат с хоризонта и последователно чезнат в полета си към безкрая...

Красимир Симеонов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР